De titel van dit bericht blijkt de moderne versie te zijn van een van de bekendste uitspraken van Warren Buffett: Wees angstig wanneer anderen hebberig zijn, wees hebberig wanneer anderen angstig zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan het tekort aan toiletpapier bij de start van de lockdown.
“Wees angstig wanneer anderen hebberig zijn, wees hebberig wanneer anderen angstig zijn”
W. Buffett
Kuddegedrag
Wanneer mensen niet meer voor zichzelf nadenken, kan dat leiden tot absurde of gevaarlijke situaties.
In de jaren 50 voerde Solomon Asch enkele psychologische experimenten uit. Daarvoor bracht hij een groep van 8 personen bij elkaar en schotelde hij hen zeer eenvoudige vraagstukken voor. Ze kregen bijvoorbeeld een referentielijn te zien. De groep moest de lengte ervan vergelijken met die van 3 andere lijnen (A,B en C). Vervolgens moest elke persoon openbaar maken welke van deze drie lijnen dezelfde lengte had als de referentielijn.
Eén ding wisten de deelnemers niet. Per groep was er slechts één echte deelnemer. De andere 7 personen waren namelijk ‘acteurs’. Zij hadden voor de proef afgesproken welk foutief(!) antwoord ze zouden geven.
Asch liet elke groep verschillende van deze simpele vraagstukken oplossen. Wat bleek? 75% van de proefpersonen liet zich bij minstens een proef vangen door het misleidende antwoord van de acteurs. Ook al wisten de deelnemers goed genoeg dat ze in dat geval een foutief antwoord gaven.
bron: https://www.simplypsychology.org/asch-conformity.html
Dit experiment leert ons dat mensen, tegen beter weten in, toch instemmen met de massa. Dat heet groepsconformisme.
Dat gedrag komt voort uit onze geschiedenis. Duizenden jaren geleden leefden de Homo Sapiens in kleine stammen. Elk lid had daarbij een belangrijke taak: jagen, koken, verzorgen, beschermen, … Een goede samenwerking was daarbij van het grootste belang. Een heftige ruzie kon immers leiden tot een verstoting of groepsbreuk. Beiden leiden tot lagere overlevingskansen. Want hoe kleiner de groep, hoe moeilijker het was om te overleven. Om die reden leerden de mensen toen dat het ‘beter’ is om in groep fout te zijn, dan alleen juist te zijn.
Zelfs vandaag maakt dat conformisme nog deel uit van onze overlevingsstrategie.
Ik meen het deze dagen zelfs in verschillende vormen terug te vinden in de beleggerswereld.
De robinhood traders
Robinhood is een relatief jonge app waarmee je in verschillende delen van de wereld gratis kan beleggen in aandelen en afgeleide producten. Sinds de start van 2020 hebben zich 3 miljoen nieuwe leden bij hun aangesloten. Dat is enorm veel in vergelijking met de 386.000 nieuwe investeerders bij Schwab, een gevestigde waarde in de beleggerswereld in de US. (bron: cnbc)
Robinhood trekt met zijn technologische aanpak vooral millenials aan. Zij zien de uitbraak van het coronavirus als een uitgelezen kans om hun eerste stappen op de beurs te zetten. De meesten hebben echter geen kaas gegeten van beleggen. Ze laten zich vooral leiden door hebzucht en FOMO.
Een mooi voorbeeld daarvan is het bedrijf Hertz. Terwijl het autoverhuurbedrijf zijn faillissement heeft aangevraagd, slaagde de beurs erin om de koers te laten te vertiendubbelen. De Robinhood traders speelden daar de leidende rol in. Dat is op zijn minst straf te noemen. Zeker omdat een failliet bedrijf meer schulden heeft dan activa, waardoor de enige logische aandeelprijs 0 euro bedraagt. (bron: Forbes)
Sportweddenschappen
Onverwacht heeft de coronacrisis er nog op een andere manier voor gezorgd dat de beurs interessanter wordt. Het afgelasten van sportwedstrijden laat fervente gokkers op hun honger zitten. Als alternatief begeven ze zich naar de beurs.
Kijk maar naar Dave Porton. Hij richtte in 2003 Barstool Sports op, een blog over sport en popcultuur die erg bekend is in de US. Sinds enkele maanden richt hij zich echter volop op traden (het veelvuldig kopen en verkopen van aandelen). Iets wat hij ook maar al te graag livestreamt op sociale media. Uitspraken als stocks are easy (aandelen zijn makkelijk) ontbreken daar niet bij. Het legt hem geen windeieren. Want vandaag telt hij daardoor meer dan 1,6 miljoen volgers op twitter en 2,6 miljoen volgers op instagram.
Zelfmoord
De hype heeft intussen ook zijn tol geëist. Een Amerikaanse jongeman van 20 jaar was in de ban geraakt van het traden zonder er echt veel van af te weten. Op een dag toonde zijn Robinhood app een negatief saldo van 700.000 dollar. Daar kon de man niet mee om. Hij beroofde zichzelf van het leven. Achteraf bleek echter dat zijn verliezen in werkelijkheid niet zo groot waren. Dat maakt het voorval nog tragischer.
(bron: Forbes)
In België gaat het er gelukkig nog niet zo erg aantoe. Toch zie ik een enorme toename van activiteit in beleggersgroepen op facebook. Ook de kranten blijven niet achter met onderstaande koppen:
(tekst gaat verder onder de krantenkoppen)
De coronacrisis zou sterk inhakken op de gehele wereldeconomie. Toch doen de beurzen het fenomenaal. Ik voel een discrepantie.
Een discrepantie die me doet denken aan het experiment van Solomon Asch.
Één reactie op “Wees hebberig wanneer anderen hebberig zijn”
[…] De enorme winsten die sommige beleggers maken zorgt ook voor heel wat FOMO (= Fear Of Missing Out). Niemand lijkt de boot te willen missen. […]