Categorieën
Uncategorized

Risico-aversie

Risico-avers zijn en beleggen. Gaat dat samen?

In de cybersecurity wereld bestaat er zoiets als een aanvalsmodel. Je kan je bijvoorbeeld het volgende afvragen: Is het veilig om je persoonlijke data, foto’s,… in Google’s cloud op te slaan?

Ben je bang dat hackers jouw gegevens zullen vinden? Dan is de kans eigenlijk groot dat je gegevens veiliger staan bij Google dan op je eigen toestel.

Ben je bang dat je ex-partner nog een sleutel van je appartement heeft en je computer uit het raam zal gooien waardoor je hele schijf gewist wordt? Ook dan kan je Google als veilig beschouwen.

Ben je bang dat overheden en grote, internationale bedrijven je data kunnen analyseren en gebruiken? Dan is Google niet de juiste plek om zaken op te slaan. Het zou goed kunnen dat inlichtingendiensten een achterpoortje bij Google hebben.

Afhankelijk van de tegenpartij (hackers, ex, overheden,…) waarop je focust, kan het antwoord op de vraag verschillen. Het model dat je gebruikt, bepaalt in sterke mate welke oplossing je kiest. In de beleggingswereld is dat niet anders. Daar kijk je niet naar het aanvalsmodel, maar naar het risicomodel.

Bijvoorbeeld:

– Gedurende de laatste 100 jaar boden aandelen gemiddeld het beste rendement onder alle belegging- en spaarproducten (bron) Hoe groot is dan het risico dat je je koopkracht voelt verminderen door daar geen gebruik van te maken?

Indien je de kans relatief hoog inschat, is het misschien geen slecht idee om toch een beetje te beleggen?

– De overheidsschulden worden groter en groter. Ooit zal dat betaald moeten worden. Hoe hoog schat je het risico in dat de jeugd van nu tot hun 75e zal moeten werken om dit financiële gat te vullen? Of erger nog, misschien zullen we gewoon geen pensioen ontvangen?

– Bestaat er een risico dat het bijdrukken van geld door de centrale bank, als reactie op de coronacrisis en de hoge overheidsschuld, zorgt voor inflatie (of waardevermindering van geld)?

Ja? Goud, aandelen en ETF’s bieden een goede bescherming tegen inflatie.

– Bestaat er een risico dat bedrijven de boeken toe doen door de coronacrisis?

Ja? Beleggen in aandelen houdt zijn risico’s in. Als een bedrijf overkop gaat, deel je in de verliezen.

– Wat is het risico dat de Euro zal verdwijnen?

Misschien niet groot.. maar ook niet 0. De munt bestaat namelijk nog maar een dikke 20 jaar.

– Wat is de kans dat Nasa er succesvol in slaagt om goud uit ruimtemijning te halen? Als dat gebeurt zal het aanbod van goud sterk stijgen, en de waarde bijgevolg sterk dalen.

Hierboven staan heel wat mogelijke risico’s opgelijst. Als dat al 0,001% van alle risico’s is, zal het al veel zijn.

Het ene risico is al wat groter dan het andere. Toch is een kans nooit 0.

En juist omdat er zoveel verschillende risico’s zijn, kan je ze onmogelijk allemaal gaan meten, noch je er op voorzien.

Net zoals bij het aanvalsmodel, zie je enkel de gevaren waar je op focust.

Om die reden is het belangrijk om je portefeuille te diversifiëren. Zowel qua beleggingsvormen: aandelen, obligaties, grondstoffen, cash (geld op je spaarrekening),… als binnen elke vorm. Bv. aandelen van verschillende bedrijven uit verschillende industrieën. Idealiter ook actief in verschillende regio’s.

Door de spreiding zal je blootgesteld worden aan meer risico’s. Maar de impact van elk van hen zal kleiner zijn.

En impact is wat telt.

Althans, voor een risico-averse belegger.