Categorieën
Beleggen

Mijn advies? Volg geen advies!

Dit artikel van me verscheen eerder op mijnkapitaal.be. Je kan het daar terugvinden via deze link.

Hoe onromantisch het ook mag klinken, mensen handelen voornamelijk uit eigenbelang. Kijk maar naar het cobra effect.

Warren Buffett slaagt erin om het probleem van eigenbelangen duidelijk te schetsen met één stelling:

Vraag nooit aan een kapper of je een knipbeurt nodig hebt.

Warren Buffett

Een kapper zal je in de meeste gevallen vertellen dat je een knipbeurt nodig hebt. Want hoe meer knipbeurten hij kan geven, hoe meer hij verdient. Wanneer je iemands advies vraagt, kan je daarom best eens nadenken over welke motieven de adviseur heeft.

Het woord ‘advies’ is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Door het gebruik ervan in termen als ‘reisadviezen’, ‘doktersadviezen’,… lijkt een advies altijd de allerbeste raad te bevatten. Soms lijken adviezen daarom aanzien te worden als feiten.

Maar let op.

Het woord advies stamt af van het Franse woord ‘avis’, wat mening betekent. En meningen zijn allesbehalve feiten.

Ook de beleggingswereld barst van de zogenaamde adviezen. Wanneer je wilt starten met beleggen, is de kans groot dat de bank je uitnodigt voor een ‘verkennend’ gesprek. Al snel zullen ze enkele producten aan je voorstellen.

En zijn deze producten interessant?

Ja, voor de beleggingsadviseur wel. Hij zal je producten voorschotelen die voor het het meeste geld in het laatje brengen. Kortom, eigen fondsen of fondsen waarop hij de grootste commissie ontvangt.

Jammer genoeg betekent dat dat je zelf op zoek zal moeten gaan als je producten wilt die het beste rendement leveren. Of je kan op zoek gaan naar bronnen die je eerlijk willen helpen. Bronnen waarvan de belangen niet conflicteren met de jouwe. Misschien kan je je kapper om beleggingsadvies vragen…