Categorieën
Beleggen

Het “van Aert – effect”

Stel, het is het jaar 2005 en je ziet een jonge knaap met een een grote wielrennersdroom voor je. Zijn grote idool is op dat moment Tom Boonen. Want Tom behaalt dat jaar de zege in de Ronde Van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en wint twee etappes in de Ronde Van Frankrijk. Daarmee is hij een van de allerbeste wielrenners van het moment. De jonge knaap bestudeert nauwkeurig welk parcours zijn grote voorbeeld heeft afgelegd. Het is namelijk zijn ultieme droom om binnen 15 jaar in diens voetsporen te treden. Hij leert dat Tom Boonen van jongs af aan veel en graag gekoerst heeft en hij besluit dezelfde weg op te gaan.

Dit jaar is het 2020, een jonge knaap die vandaag zijn wielrennerscarriëre aanvat, kijkt mogelijk op naar Wout Van Aert. Overwinningen in de Strada Bianchi, Milaan-Sanremo, een rit in het Criterium du Dauphiné en twee ritten in de Tour De France kleuren de laatste versie van Wout van Aerts palmares. Bovendien is het seizoen nog niet om. Door de coronacrisis werden de grote voorjaarsklassiekers verplaatst naar het einde van het jaar.

Wouts parcours ziet er opmerkelijk anders uit dan dat van de meeste wielrenners. Hij startte als veldrijder en waagde zich pas aan professioneel wielrennen op de weg in zijn 20e levensjaar. In datzelfde jaar, 2014, eindigde hij tweede op het wereldkampioenschap veldrijden bij de elite.

Ook Mathieu van der Poel focuste eerst vooral op veldrijden maar weet ondertussen aardig mee te kunnen op de baan (onder andere zilveren medaille op EK 2018, winnaar Amstel gold 2019, Nederlands Kampioen 2020).

Het lijkt vandaag dan ook geen gek idee voor een beginnende wielrenner om te starten met veldrijden en daarna de stap naar het wegwielrennen te zetten. Ook al leek zoiets 15 jaar geleden ondenkbaar.

Echter, als een beginner vandaag start met het afleggen van Wout van Aerts parcours, dan rent hij achter de feiten aan. Net zoals de knaap uit 2005 die Tom Boonens parcours volgde en vandaag ongeveer dezelfde leeftijd heeft als Wout van Aert.

DE WERELD VERANDERT VOORTDUREND

Ondanks het feit dat ook geluk en talent een grote invloed uitoefenen op het verloop van een sportcarrière, kunnen we vaststellen dat de wereld continu verandert.

De koers van vandaag is niet dezelfde koers als die van 10 jaar geleden. De fietsen werden lichter, de ploegen groter, het aantal kopmannen per ploeg nam toe, het beleid van de oortjes werd aangepast, er is meer data voorhanden, wattages werden gemeten, coureurs delen alles op Strava,… Allemaal kleine dingen die een grote impact kunnen hebben op de vereiste skills en op het verloop van de wedstrijden en trainingen. Die zijn daarmee anders dan ooit tevoren.

Het heeft dan ook weinig zin om je als jonge knaap te gaan spiegelen aan Tom Boonen, Wout van Aert,… Ieder maakt zijn eigen parcours.

Zoveel over de koers, maar wat met beleggen?

Ook in de beleggerswereld is het niet moeilijk om achter de feiten aan te hollen en niet te beseffen dat de wereld voortdurend verandert.

The intelligent investor is een van de populairste boeken ooit over beleggen. Mogelijks vanwege zijn praktische kijk op de ‘metier’ van investeren. Als je echter de exacte formules – ook die zijn door de jaren heen sterk veranderd – zou gebruiken voor je analyse van aandelen , dan zou je de laatste jaren geen enkel aandeel hebben kunnen kopen, op die van enkele verlieslatende bedrijven na. Waar vind je vandaag bijvoorbeeld nog een aandeel van een degelijk bedrijf dat noteert onder anderhalve keer de boekwaarde?

De veranderingen van de laatste 15 jaar zijn immens: Iedereen kan de stand van de beurs continu volgen op het internet -en dat dan nog eens via een smartphone!- banken drukken geld als nooit tevoren, ongezien lage rentes, de opkomst van technologiebedrijven, de groei van indexbeleggen, de globalisering in zijn geheel,…

Ook in de beleggingswereld zal je dus je eigen parcours moeten uitstippelen en zal je je modellen telkens moeten aanpassen.

Wees als Wout van Aert, en start in het veld terwijl de anderen de voorgemaakte wegen volgen.

Een leuke, maar geschiedkundig misschien niet even correcte anekdote gaat als volgt:

Een 21 jarige man komt bij Mozart en vraagt hem hoe hij een muziekstuk kan componeren.
Mozart: “je bent te jong, blijf oefenen”.

Man: “jij componeerde al toen je 10 jaar was, hoe kan ik nu te jong zijn?”

Mozart: “Dat klopt, maar ik ging niet overal rond om te vragen hoe ik het moest doen”

Dit artikel verscheen ook op mijnkapitaal.be: https://www.mijnkapitaal.be/beleggingen/beleggingsstrategie/het-van-aert-effect/