Categorieën
Uncategorized

Gamestonk

“Gamestonk”, het woord dat Elon Musk deze week de wereld instuurde om de ongelooflijke situatie op de beurs te beschrijven. Het is een samentrekking tussen Gamestop, het aandeel dat een verbluffende stijging aan het maken is, en het gezegde “stonks only go up” dat veelvuldig gebruikt wordt door speculerende beleggers.

Gamestop

Gamestop is een Amerikaanse winkelketen die games en spelconsoles verkoopt. In tegenstelling tot de Bol.com’s van deze wereld heeft de keten enkel fysieke winkels. Ze hebben de boot van e-commerce volledig gemist. Bovendien gaan de meeste gamers helemaal niet meer naar de winkel om een spel te kopen. Games kunnen al een hele tijd onmiddellijk aangekocht worden vanop een console. Niet te verwonderen dat de waardering van Gamestop de afgelopen jaren continu daalde. Terwijl een aandeel in 2015 zo’n 50 dollar waard was, bereikte het in april vorig jaar een ondergrens van 2,80 dollar.

Stonks only go up

De prijsdaling van Gamestop’s aandeel stokte in de zomer van 2020. Kleine beleggers speculeerden met het aandeel en wisten het aandeel weer boven de 10 dollar te brengen.

Toen Ryan Cohen enkele weken geleden werd aangesteld bij gamestop raakte alles in een stroomversnelling. Cohen was er met zijn bedrijf Chewy in geslaagd om het Amazon van dierenvoeding uit te bouwen. Beleggers geloofden dat als Cohen het met dierenvoeding kon, het een eitje zou zijn om dat ook met games en gameconsoles te verwezenlijken. In een mum van tijd steeg het aandeel van Gamestop met meerdere honderden procenten.

gamestop aandeel

Robinhoods vs. Wall street

Sindsdien is het aandeel vertienvoudigd (eigenlijk zelfs meer). Maar Cohen’s aanstelling is daar niet de enige reden voor.

Een groep beleggers op het online forum wallstreetbets op reddit – dat trouwens meer dan 2,5 miljoen leden telt- liet hun oog vallen op Gamestop. Ze vonden niet enkel dat het aandeel ondergewaardeerd was, ze ontdekten ook dat Gamestop een van de meest “geshorte” (>100%) aandelen was op Wall Street. Shorten is iets dat voornamelijk gedaan wordt door enkele specifieke fondsen op Wall Street.

Wat is shorten?

Wanneer grote fondsen een aandeel overgewaardeerd vinden, kunnen ze inspelen op een daling door het aandeel te gaan shorten. In de praktijk betekent dat dat het fonds aandelen zal lenen via een broker. Die aandelen zal het dan onmiddellijk verkopen aan de -volgens hen-te hoge prijs. Als de prijs vervolgens zakt, kunnen ze de aandelen goedkoper terugkopen en teruggeven aan hun broker. Het verschil tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs is de winst die het fonds maakt.

Volgens de beleggers van wallstreetbets duwden die fondsen de prijs van het aandeel veel te sterk naar beneden met hun shorts. Ze beschuldigden de fondsen van marktmanipulatie.

Hun ongenoegen mondde uit in een actie tegen de financiële grootmachten en instituties op Wall Street. De beleggers bundelden hun krachten en wilden er alles aan doen om Wall Street een koekje van eigen deeg te geven.

Zo leidde de speculatie van enkele beleggers tot een heuse strijd tussen de man in de straat (de Robin hoods – die de gelijknamige app gebruiken) en ‘het establishment’ op wall street.

Het plan

De beleggers van wallstreetbets besloten om massaal het aandeel te gaan aankopen en koste wat kost bij te houden. Op die manier konden ze de prijs de lucht in jagen. Een hogere prijs zorgt voor verliezen bij de shorters. Die dienen de aandelen die ze oorspronkelijk geleend en verkocht hebben namelijk terug te kopen om ze terug te geven aan de broker. De actie van Wallstreetbets brengt de shorters in nauwe schoentjes omwille van de volgende redenen:

  • Om te kunnen shorten, dienen fondsen over genoeg liquiditeit te beschikken om mogelijke verliezen te kunnen dragen. Wanneer de prijs van het onderliggende aandeel echter stijgt, maken de fondsen verlies. In het geval van gamestop is de stijging enorm. De opstapelende verliezen leiden ertoe dat shorters hun liquiditeit al meermaals hebben moeten verhogen.
  • De shorters zullen de aandelen ooit terug moeten kopen Zij hopen dat uiteraard te doen aan bodemprijzen. Maar indien hun verliezen zo’n proporties aannemen dat het fonds failliet dreigt te gaan, zullen ze verplicht zijn om de aandelen terug aan te kopen, koste wat het kost. Dat zal de aandeelprijs alleen maar de hoogte in duwen. Dit fenomeen heet een short squeeze en is exact het effect dat de wallstreetbets beleggers willen bereiken.
  • Door de hoge volatiliteit eisen brokers een hogere vergoeding om de gamestop aandelen uit te lenen aan de shorters. Hoe langer zij de aandelen willen shorten, hoe groter de kost voor hen wordt.

Daarnaast kopen veel beleggers van wallstreetbets ook call opties. Dat zijn afgeleide producten die ,wanneer de prijs stijgt, leiden tot nog meer aankoop orders. (een zogenaamde Gamma-squeeze. Ik ga er hier niet verder op in wegens te technisch voor velen. Als je meer wil lezen, raad ik dit artikel aan: https://www.bloomberg.com/amp/opinion/articles/2021-01-25/the-game-never-stops?__twitter_impression=true)

Al bovenstaande mechanismen werken elkaar in de hand en zorgen voor een stijging die ongezien is. Tot nu toe zou er nog geen short squeeze plaatsgevonden hebben. Toch blijken sommige shorters het moeilijk te krijgen: Melvin Capital heeft bv. 2,75 miljard extra kapitaal gekregen nadat het fonds bekend maakte dat het dit jaar al meer dan 30% van zijn kapitaal verloren was.

Tot het einde

Maar de gamestop beleggers geven niet op. Uit de duizenden berichten die dagelijks verschijnen op wallstreetbets blijkt dat velen door willen gaan tot de shorters bankroet zijn. De afbeelding hieronder toont hoe gebrand de wallstreetbets leden zijn!

wallstreetbets reddit post
Post van een gebruiker op wallstreetbets

Zelfs na de aankondiging dat Melvin Capital zijn shortpositie gesloten zou hebben gaven de robin hoods niet op. Ze vermoedden dat Melvin Capital onder een hoedje speelt met de media om de stijging te laten stoppen en zo deze nachtmerrie voor hun te beëindigen.

FOMO

De enorme winsten die sommige beleggers maken zorgt ook voor heel wat FOMO (= Fear Of Missing Out). Niemand lijkt de boot te willen missen.

Een belegger van het eerste uur was DeepFuckingValue. Zijn initiële positie van 50k dollar is intussen meer dan 22 Miljoen waard.

Het is duidelijk dat de werkelijke waarde van Gamestop op dit moment irrelevant geworden is. De waarde van het bedrijf en de prijs van het aandeel zijn volledig ontkoppeld. Er wordt een oorlog uitgevochten tussen de particuliere beleggers (de robinhood beleggers) en de grootmachten op Wall Street. Er komen geen wapens aan te pas, maar koop- en verkoop orders. Het is ongezien dat beleggers zich op deze manier verenigen en shorters naar de afgrond brengen. De strijd is alles behalve gestreden. Het enige wat we zo goed als zeker weten, is dat dit slecht gaat eindigen. De vraag is enkel: voor wie?

Bedankt RH voor het nalezen van de tekst 🙂

Edit 29/1:
Op 28/01 schakelde Wall Street een tandje hoger en werd de aankoop van Gamestop aandelen en opties verboden via verschillende brokers. Aandelen konden enkel nog verkocht worden, waardoor de prijs van het aandeel instortte. Die actie schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat, en niet enkel bij beleggers:

Één reactie op “Gamestonk”