Categorieën
Praktisch

Een woning huren of kopen (deel 2)

Deel 1 van het artikel toont aan dat enkel het financiële plaatje gemiddeld genomen niet doorslaggevend hoeft te zijn wanneer het op de huren-kopen kwestie aankomt.

Dat maakt het des te belangrijker om rekening te houden met volgende (niet) voor de handliggende risico’s.

Risico’s bij kopen

Waardedaling van de woning:

Tal van interne en externe factoren kunnen de waarde van je huis (tijdelijk) beïnvloeden. Wanneer bijvoorbeeld plots blijkt dat je huis zich in overstromingsgebied bevindt, zou het wel eens goed kunnen dat de waarde van je woning daalt. Andere mogelijke voorbeelden zijn:

 • het plaatsvinden van een verschrikkelijke gebeurtenis (aanslagen, moord,..) in de buurt
 • je woning ligt in een gebied waar de elektriciteit als eerste wordt uitgeschakeld bij een mogelijke black-out
 • er wordt een windmolen geplaatst in de buurt waardoor je last hebt van slagschaduw
 • door de aanleg van een bedrijventerrein wordt je rustige straat plots een drukke steenweg.
 • De grond in de buurt blijkt verontreinigd te zijn.

De kans is klein dat een van deze zaken gebeurt. Maar omdat veel mensen het grootste deel van hun kapitaal in hun huis investeren, kan de impact groot zijn.

Een recent voorbeeld is het coronavirus. Doordat men meer van thuis kan werken, daalt de interesse voor woningen die in de stad gelegen zijn.

Merk op dat ook plotse waardestijgingen mogelijk zijn wanneer de buurt plotseling heropleeft bijvoorbeeld.

Je wordt geforceerd om je woning op korte termijn te verkopen

Wanneer omstandigheden je dwingen om je woning te verkopen, is de kans reëel dat je minder geld zal ontvangen dan wat de werkelijke waarde van je huis bedraagt. Mogelijke situaties die kunnen leiden tot een plotse verkoop zijn:

 • Jobverlies maakt het voor jou onmogelijk om de lening af te betalen
 • een relatiebreuk met je partner kan ervoor zorgen dat jullie het huis snel willen verkopen
 • Je raakt gehandicapt door een ongeval en bent niet meer in staat om de trap te nemen naar je appartement op de 2e verdieping.

Verlies van flexibiliteit

Wanneer je ervoor kiest om een woning te kopen, verlies je een deel van je flexibiliteit. Groter / kleiner gaan wonen is een pak lastiger en duurder wanneer je een huis gekocht hebt dan wanneer je huur. Daarnaast verlies je ook een deel van je flexibiliteit op andere domeinen. Je zal bijvoorbeeld minder geneigd zijn om te verhuizen als er zich een opportuniteit voordoet op je werk op een andere locatie.

Verder leidt de hogere maandelijkse aflossing van de lening (t.o.v. huren) ertoe dat het financieel moeilijker is om een financiële tegenslag te verwerken. De hogere maandelijkse kost van lenen kan er ook voor zorgen dat mensen langer vasthouden aan een job waarin ze zich ongelukkig voelen. Ze kunnen het zich namelijk moeilijk veroorloven om zonder job te vallen.

Huren

De risico’s bij huren zijn eenvoudiger te begrijpen en vereisen minder uitleg. De impact van een financiële tegenslag is bij huren vaak kleiner om de simpele reden dat je elders een goedkopere huurwoning kan vinden.

Risico’s & nadelen:

 • Je kan uit je huis gezet worden door de verhuurder.
 • De huurprijs kan stijgen door een renovatie, heropleving van de buurt waarin de woning zich bevindt
 • Je kan zelf niet zomaar aanpassingen doen in de woning

Besluit

Ongetwijfeld zijn er tal van andere voor- en nadelen die huren of kopen met zich meebrengen. Met dit artikel probeer ik gewoon een stapje verder te denken. Bij de aankoop van een huis hoort namelijk meer risicomanagement dan de meeste mensen inzien.

Tot slot ontving ik na huren vs. kopen (deel 1) een zeer interessante reactie van een opmerkzame lezer. Ik wil ze jullie niet onthouden:

“Trend is dat komende jaren men meer geïnteresseerd is in diensten dan producten. Het gaat niet om de cd maar om de muziek, geen auto maar transport, geen krant bezitten maar wel toegang tot info, een wasmachine of wasbeurt. Door IOT kunnen zowat alle producten tot een dienst omgevormd worden.”

Danny (lezer)

Één reactie op “Een woning huren of kopen (deel 2)”